Colombia en de Farc: Koste wat het kost vrede?

De Colombiaanse bevolking toonde vooral moed door het vredesakkoord met de guerrillabeweging FARC af te wijzen in het referendum. Hoe vreedzaam is vrede als deze wordt gekocht met onrechtvaardigheid?

Afgeperste vrede

FARC-rebellen die hun wandaden ongestraft zien zullen anders politiek actief worden. Mogelijk is een sluimerende maar rechtvaardige oorlog beter te verduren voor de Colombiaan dan een afgeperste vrede.

Vergevingsgezindheid

In het westen heerst er grote consternatie over de afwijzing van de vrede. Al decennialang wordt vergeving gepredikt in de nasleep van burgeroorlogen. Zuid-Afrika wordt in het westen gepresenteerd als voorbeeld voor vergevingsgezindheid en harmonie tussen voormalig onderdrukker en onderdrukten. De waarheidscommissie heeft de tientallen duizenden doden in Zuid-Afrika niet weten te voorkomen. Suriname worstelt net als Colombia met linkse demonen uit het verleden die het land tot de dag van vandaag in een greep houden. Ook in de Surinaamse gemeenschap zijn er genoeg die spreken van een amnestie voor het militaire regime van Desi Bouterse, de pleger van de Decembermoorden.

Rechtsstaat

Maar hoeveel is de rechtsstaat waard als je deze enkel kan redden door haar op te geven? Laten we een voorbeeld nemen aan de moed van de Colombiaanse bevolking en de superioriteit steunen van rechtvaardigheid boven barmhartigheid.
Door Yernaz Ramautarsing 
Deze bijdrage verscheen eerder op de website Brainwash.nl, originele link http://www.brainwash.nl/thema/kostewathetkostvrede 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s